Közösen, busszal suliba! – Idén is folytatjuk a sikeres Iskolajárat-projektünket

Tavaly 2021. szeptember 13-án, kísérleti jelleggel elindult az Iskolajárat-program, amit gyakran csak iskolabuszoknak neveznek. A kezdeményezés célja, hogy a családok reális igényeire adjunk választ, ugyanakkor pedig a gépkocsihasználat kiküszöbölésére kínáljunk alternatív megoldást, ezáltal csökkentsük a reggeli forgalmat.

A marosvásárhelyi Iskolajárat-projekt gyakorlatilag azt jelenti, hogy hétközben a 7:15-7:30 óra közötti időintervallumban bizonyos (jóváhagyott, meglevő, menetrendszerinti) városi közszállítási járaton egyszerre két autóbusz indul és a buszmegállóba érkező első mindig a külön táblával jelzett iskolabusz, amelyre kifejezetten az iskolába igyekvő diákok és 1-1 kísérőjük ülhet fel (utóbbiaknak jegyet kell váltaniuk, vagy bérlettel kell rendelkezniük). Az iskolabuszok vakációban, hétvégén és hivatalos ünnepnapokon nem közlekednek – azaz csak tanítási napokon vehetők igénybe. Minden járművön helyi rendőr felügyeli a gyerekek biztonságát.

A kísérleti projekt első heteiben 4 vonalon vezettük be az újszerű szolgáltatást: 10, 18, 19, 23, és folyamatosan mértük és elemeztük a lakossági igényt. Néhány hét elteltével bővítettük a járatok számát, így 6 járaton működött iskolabusz: 10, 12, 18, 19, 23, 32.

A tavalyi, 2021-2022-es tanévre rányomta a bélyegét a koronavírus, ami a tanrend módosulásával együtt az iskolabusz-hálózat működésében és kihasználtságában is megmutatkozott. A járatokon utazók száma 800 és 2000 között mozgott, átlagban heti 1500 személy vette igénybe a közösségi szolgáltatást.

Bár már a projekt indításakor felmerült és komoly igény mutatkozik erre a mai napig, a törvény nem teszi lehetővé azt, hogy a marosvásárhelyi Közszállítási Vállalat Rt autóbuszai és járatai a városhatárt elhagyva is közlekedjenek. Megjegyzendő, hogy a marosvásárhelyi lakhellyel rendelkező iskolások ingyenes diákbérlettel utazhatnak, az Iskolajáratokon is, és bármely már járaton is. Az ingyenes bérletek csak Marosvásárhely területén belül érvényesek és csak azok a diákok igényelhetik, akik marosvásárhelyi lakcímmel rendelkeznek. A bérleteket a tanév megkezdését követően, iskolalátogatási igazolás birtokában lehet kiváltani a Közszállítási Vállalat Rt-nél.

Iskolajárat-szolgáltatásunk készen áll! A szeptember 5-én kezdődő 2022-2023-as tanévben a tavaly már bevált 6 útvonalon indulnak iskolabuszok: 10, 12, 18, 19, 23 és 32.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük