Újabb 15 elektromos autóbusz és 20 töltőállomás a marosvásárhelyi tömegközlekedésnek

Sajtóközlemény, 2021. december 15. 

Marosvásárhely polgármestere, Soós Zoltán, illetve a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium által a versenytárgyaláson győztesnek nyilvánított BMC TRUCK & BUS vállalat képviselői ma, december 15-én aláírták azt a szerződést, amely értelmében 15 db elektromos autóbusz érkezik Marosvásárhelyre, valamint 5 gyorstöltőállomás és 15 lassú töltőállomás létesül.

A projektet a fejlesztési minisztérium finanszírozza a 2014-2020-as Regionális Operatív Program keretében. A szerződés értéke 29.549.995 lej (ÁFA nélkül), Marosvásárhely önrésze pedig 2%, azaz 591.000 lej.  A beszállítási határidő 19 hónap, a kezdési rendelet kibocsátásától számítva. Ily módon a töltőállomásokat 2022 novemberére várhatjuk, az első autóbusz 2022 decemberében érkezik, és az összes autóbuszt le kell szállítani 2023 áprilisáig.

Ezek a járművek kb. 10 méter hosszúak, emelkedőmászó képességűek, és a 10-es (4 db autóbusz), a 30-as (7 db autóbusz) és a 43-as (4 db autóbusz) vonalon fognak közlekedni. További jellemzők: solo típusúak (nem csuklósak), teljes hosszában alacsony padlózatúak, egyszintesek és a mozgáskorlátozottak számára is könnyen hozzáférhetőek.

A projekt hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, és a városi tömegközlekedést használó utasok számának növekedéséhez. A buszok üzembe helyezését követően Marosvásárhely esetében a 3 útvonalon a becsült kibocsátás-csökkentés évi 232 tonna CO2, és az útvonalakon szállított utasok számának becsült növekedése 1.732.801 utas/év lesz.

Ez a szerződés mellett Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának további 6 olyan projektje van, amely a tömegközlekedés korszerűsítését szolgálja. Tehát a következő 2 évben 32 db 12 méteres elektromos autóbusz, 15 db 10 méteres elektromos autóbusz, valamint 38 db hibrid autóbusz és 41 dízel autóbusz érkezik Marosvásárhelyre” – nyilatkozta Soós Zoltán polgármester.

Ígérni, egy ilyen bürokratikus rendszerben nem tudunk, de arról biztosíthatjuk a lakosságot, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy az előre megállapított ütemtervet betartassuk. Jogos a lakosság igénye arra vonatkozóan, hogy követhető legyen a rendszer, és idejében értesüljenek arról, hogy milyen változások történtek” – tette hozzá Portik Vilmos alpolgármester.

Az autóbuszok beszerzése mellett, az önkormányzatnak létezik egy projektje a Tömegközlekedés korszerűsítésére, egy a Közlekedésmenedzsmentre (forgalomirányító rendszer) és egy projekt pedig a Dózsa György utca korszerűsítésére, ahol buszsáv is létesül.

Fotó: Maris Cristian Daniel